Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kaszpi

A kaszpi póni egy ismeretlen eredetű, ősi fajta. Bizonyos kutatók szerint tőle származik az arab telivér is, de ezt egyelőre nem tudják bebizonyítani. A fajta kialakulásának idejét homály fedi. Annyi bizonyos, hogy Dareiosz királynak a Kr. e. 5. században volt a kaszpihoz hasonló-esteleg kaszpi-pónikból álló fogata. A fajtát körülbelül ezer éve kihaltnak tekintették, de 1965-ben egy kutatócsoport felfedezett néhány egyedet a Kaszpi-tenger környékén. A teljes partvidékről-amely egy körülbelül 3000 km-es sáv-mindössze 50 egyedet szedtek össze, ami szinte kizárja, hogy a megmaradt állomány tisztavérű. 1965 és 1970 között 7 kancával és 6 ménnel tenyésztették a fajta megmentésére alapított Moruzsabad ménesben. A fajta gyors elszaporítását megnehezítette, hogy a kancák ellés után sokszor egy egész évig nem sárlanak. Érdekes, hogy az újonnan tenyésztett egyedek kisebbek, mint a szabadból befogott ősök. Ez a tény is alátámasztja, hogy a vadon megtalált állomány nem tisztavérű, hisz ahogy egy egyedben nő a kaszpi póni vérhányad, úgy csökken a mérete. Valószínű, hogy a fajtatiszta kaszpi póni mindössze 90 cm-es marmagasságú volt. A kaszpi póni máig veszélyeztetett fajta, de már nem áll a kihalás szélén. Moruzsabadon kívül Nagy-Britanniában, Ausztráliában, Új-Zélandon és az USA-ban tenyésztik.

Kattintásra a következő képre ugrik!

... kitűnő ugróképességgel rendelkezik ...

A kaszpi póni hat hónapos korára majdnem teljes marmagasságát eléri. Ezután csak minimális, főként szélességbeli és hormonok okozta növekedés jellemző. Az egyedek 18 hónaposan válnak ivaréretté. A kaszpi póni kitűnő ugróképességgel rendelkezik. Ezt a tulajdonságát nem tudni, honnan örökölte.

Kattintásra a következő képre ugrik!

Tulajdonságai

Vérmérséklet: melegvérű

Marmagasság bottal: 101-122 cm (póni)

Szín: pej, szürke, sárga, ritkán fekete

Felépítés: kis fej, hosszú, ívelt nyak, erős, fejlett mar, dőlt vállak, rövid hát, erős far, közepesen hosszú, erős lábak, acélos pataszerkezet

Jellemzők: gyors, általában jó ugróképességgel rendelkezik

Hasznosítás: nyereg alatt és fogatban

Származási hely: Irán

Eredet: történelem előtt

Élettere: sivatag

Kattintásra a következő képre ugrik!