Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gotland

A gotlandi póni Gotland szigetéről származó kisméretű lófajta.

Eredete

Feltehetően a svéd Gotland vagy Skogruss póni legrégibb skandináv fajta és sokat megőrzött primitív karakteréből. Ezek a lovak valamikor félvad körülmények között éltek a balti-tenger Gotland-szigetén és a svédországi Löjsta erdőkben. Sokan vannak, akik gotland lóként használják a nevét. Erre 125-130 cm-es marmagasságával bőven rácáfol a fajta. Elődök lehettek a Tarpán és az arab fajták.

Tenyésztése

A pónik Gotlandról származnak, ahol már valószínűleg a kőkorszak óta éltek. Sokan úgy tartják, eredetük a tarpánra vezethető vissza, de minden tény szerint az utóbbi évszázadokban arab vér is került beléjük. Napjainkban szelektív tenyésztésük tart, gondosan megválasztják a szülőket. Ma már Svédországnak magára a Skandináv-félszigetre eső területein is folyik a tenyésztésük.

Jellemző tulajdonságok

Eredetileg a Gotlandot, mint sokoldalú munkapónit használták, de modern példányaikat inkább hátaslóként részesítik előnyben. Ezek kiválóan teljesítnek ugró- és ügetőversenyeken. A mozgásuk lépésben és ügetésben fürge, de a vágta nem igazán a fajta jármódja.

250px-gotlandsruss.jpg